Gençlik, insan yaşamında çocukluk ve yaşlılık arasında kalan bir kısımdır. Gençlik her millet için çok önemli bir kuvvet ve çok önemli bir potansiyeldir.

Öğrenme, yaşam boyu devam eden bir süreçtir. O yüzden yetişkinlikten çıkıp yaşlılığa adım atsak dahi öğrenmeye açık olduğumuzu söylemek isterim. Burada sizlere bahsettiğim gibi sizinle bir yaşıtınız olarak düşüncelerimi aktarmak isterim.

Türkmen genci kimdir? Türkmen varlığını sürdürmeye, vatanını, milletini, geleceğini düşünen, bilinçli ve sorumluluk alabilen, iyi yetişmiş, zor şartlarda dahi Türk kimliğinden vazgeçmeyen bir Türk gencidir. Gururla Türk olduğunu dile getiren ve bununla övünen kişilerdir.

Türkmenler sürekli zorlu mücadelelerden geçmişlerdir. Bizlere düşen en önemli ve olması gereken ise geçmişte yaşanan mücadeleleri, zorlukları ve tarihimizi bilmek. Türkmeneli’nin asıl kimliğini bilmek, kim olduğunu okuyup anlamak çok önemli. Bizler genç nesil olarak ve gelecek nesillere kimliğimizi aktaracak bireyler isek bize düşen en önemli görevlerden biri de, kimliğini bilen bir Türkmen genci olmaktır.

Türkmenler yıllar boyunca zor mücadeleler atlatmış, yeri gelmiş hırpalanmış, yeri gelmiş hor görülmüş fakat asla kimliğinden vazgeçmemiş. O zaman, aynı mücadeleyi sürdürmek boynumuzun borcudur. Çok uzak değil babalarımız, dedelerimiz ne zorlu günler yaşamış ne zorlu yolları aşmış bizler de içinde bulunduğumuz günleri geride bırakarak güzel günler göreceğimiz vakitlere inanmalı ve birliğimizi diri tutmalıyız.

Bahsettiğim gibi, Türkiye ile Türkmeneli coğrafyasında tabii ki kültür farkı çok, ama gelişmemiz, yenilenmemiz, özgür düşünceye sahip olmamız -nerede olursak olalım – imkansız değil.

Genç arkadaşlarım peki nasıl düşünüp nasıl hareket etmeliyiz?

İlk önce hiçbir zaman kendimizi yetkin ve donanımlı hissetmeyip sürekli gelişime açık bireyler olmalıyız. Gerçekçi hayallerimizden sakın vazgeçmeyelim. Elimizden geldiğince yeni fikirler üreterek milletimize hizmet etmek için çaba gösterelim.

Türkmen genci bu noktada neler yapmalı? ilk başta genç kendini tanımalı, hangi alanlara ilgi duyuyor, hangi alanlara yönelmek istiyor bunları bilmeli. Genç kendi istekleri doğrultusunda alanını seçip yönelmişse ne güzel. Herkes kendi ilgi alanına göre sevdiği, becerebildiği şeylere göre başarı elde eder ve kendini daha da geliştirme fırsatı sağlar. Zaten insan çevresine, başkalarının ve kendisinin yaptıklarına anlam vermek, yorum getirmek ve düşünmek zorundadır.

Türkmen genci ne ister?

  • En başta fırsat verilmesini bekler ve ister. Bildiğiniz üzere içe vuruk ve dışa vuruk kişilik türleri vardır. O yüzden gençlerimize her anlamda fırsat verilirse ellerinden gelen desteği yardımı göz önünde bulundurarak fırsatları iyi değerlendirilebilir. Bir anlamda kendilerini verilen fırsatlar doğrultusunda gösterebileceklerini inanıyorum.
  • Motive edilmek ister. Bazen olumsuz ifadeler insanın başarıya ulaşmasında hırs yapmasına sebep olabilir. Fakat, olumsuz ifadeleri sürekli duymak da, diğer yandan kötü etkileyip yapabilecekleri şeylerden vazgeçebilirler ya da başarısız olacaklarına kendilerini inandırırlar. O yüzden motive edilmek insanı çok rahatlatır. Güzel sözler duymak, anlaşıldığını, dinlendiğini hissetmek kişiye güç verir.
  • Genci, istekleri doğrultusunda yönlendirmek de çok önemlidir. Burada anlatmak istediğim, bireyin kendi okulunu seçmesinde ailesinin karar vermesi gibi. Kişi kendi isteklerini kendisi seçmelidir.

Örneğin; İlgi ve becerilerim doğrultusunda bana uygun meslek seçmek istiyorum. Bunun için gidip başkalarının fikrini alırsam sizce doğru olur mu? Tabii ki olmaz. Doğru olanı işin uzmanlarına danışmaktır. Doktor mu olmak istiyorsun? O zaman bir hekimle görüşüp mesleğin hakkında bilgi alabilirsin ya da herhangi bir meslek grubuna yönelik bu tercihler olabilir. Ya da ilgi ve yeteneklerine yönelik bir meslek seçimine yönelik danışmanlıklar ya da internette kendinde uygulayabileceğin mesleki envanterler var.

Burada bahsettiğim bir meslek örneğiydi. Gençlerimiz bazen başkalarının baskısı altında kalabiliyor. O yüzden yetişkin bireylerden tek ricamız eğer bilgi birikimimiz varsa gençler olarak doğru yönlenmek hakkımızdır.

  • Milli şuur anlamında halen eksiklik gösterdiğimiz konular var. Tabi ki ben de bu konuda yetkin değilim ama öğrenmeye, okumaya, fırsat buldukça, büyüklerimizin konferanslarına katılarak ya da kitaplarını okuyarak öğrenmeye çalışıyorum. O yüzden gençlerimize yönelik Türkmeneli hakkında milli bilincin oluşması için yeterli kaynak ve imkanların sunulmasını dilerim. Daha çok bilgi bize bir düşünce kazandırır, düşünceler ise ufkumuzu genişletir. O yüzden eksikliklerimizi çok geç olmadan tamamlayalım. Sizlere de olabildiğinden fazla düşünmeyi, sorgulamayı ve merak etmeyi bir görev haline getirmenizi isterim.

Okuduğumuz okullar artık bize artı bir şey katmıyor. Bizim kendimizi geliştirmemiz bu noktada çok önemli, bir mesleğimiz oluyor evet ama artık bu yeterli olmuyor. İşe alınacağımız zaman yanında yapabildiğimiz ek kabiliyetlerimiz, zamanla yarış içerisinde oluşumuz, takım halinde çalışmaya uygun olup olmadığımız, aklınıza gelmeyecek her şey isteniyor.

Dünya çok adaletsiz genç arkadaşlarım, haksızlığa karşı duramadığımız bir dünyada bizler birlikte olmalıyız. Yeri geldiğinde bu haksızlıklara karşı susmamalıyız, bir kişiden bir şey olmaz deme o bir kişi birçok şeyi değiştirip yön verebilir. Kendini hiçbir zaman küçümseme, yeri geldiğinde ayağını yere vurabilen biri olmalısın. Yeri geldiğinde ise olayları izleyip sessiz olmasını bilmelisin. Türkmen genç nüfusu donanımlı ve eğitim seviyesi yüksek bireylerden oluşmaktadır. O yüzden genç; bir ülkenin geleceğini kuran, değişimi başaran, korkusuz olan, yaşamak istediği dünyanın temel taşlarını kendisi koyan ve kendisi şekil verendir.

Birlik ve beraberlik içerisinde olmalı, zor zamanlarımızda kenetlenmeyi bilmeli ve birimizin bir yanlışında onu küçümsemek yerine onun yaptığı yanlışı düzeltmede yanında olmalıyız. Kişilere karşı en ufak bir etiketlemelerden kaçınmalıyız.

Kadınlarımıza gelince, tüm dünyada kadınların önemli rolleri var. Bizler dünyanın bir parçasıyız o yüzden görev almaktan çekinmemeliyiz. Kendimizi hak ettiğimiz yerlerde görmeliyiz. Türkmeneli için nasıl faydalı olabiliriz bunlar için nasıl çaba göstermeliyiz. Bunları bilmemizde fayda vardır. Sakın kendini küçümseme, ”Benim yapacağım bir şeyle ne olur?” deme. İnancın doğrultusunda milletin için gösterdiğin çaba kimse ne yaptığını bilmese dahil sen milletin için faydalı bir şey yaptıysan için rahatsa dünyanın en güzel hissine kapılacağının bir garantisini verebilirim. Türkmeneli’yi temsil etmekten hiçbir zaman utanma ve kendini sakın küçümseme. Bizler doğru yolda olduğumuz sürece arkamızda duran ve bizi destekleyenler hep olacaktır.

Son sözlerimi burada noktalıyor ve şu cümlem ile bitiriyorum. Biz Türkmen gençlerinde olan inanç, tutku, sevgi ve ahlak oldukça Türkmeneli’nin biz gençler sayesinde refaha sahip olacağına inanıyorum.

Bir başka yazımda görüşmek dileğiyle. Sevgiler.

İpek Elif Yahyaoğlu

*İlk olarak Kerkük.net’te yayımlanmıştır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir