Daha önceleri Çin egemenliği altında yaşayan Vietnam, bir çok Asya ve Afrika ülkesinin yaşadığı kaderi yaşamış ve 19.yüzyılda Fransızların -Batılıların- işgaline uğramıştır. 1940’ta ise Japonya’nın Vietnam’ı işgali üzerine, Vietnam’da mevcut bulunan bağımsızlık hareketlerinin hepsi bir çatı altında toplanmış ve birleşime “Viet Minh” adı verilmiştir.

Japonya’nın 1945 teslim olması üzerine Vietnam’daki komünist hareketin lideri Ho Şi Minh, Kuzey Vietnam’da bir cumhuriyet kurduğu ilan etmiştir. 1954 yılında ise resmen ikiye bölünen Vietnam’ın kuzeyinde Ho Şi Minh liderliğinde, Çin destekli komünist bir yönetim, Güney tarafında ise İngiltere ve ABD destekli bir yönetim kurulmuştur. 1954 yılında yapılan Cenevre Anlaşmasına göre, 1956 yılında uluslararası gözlemciler eşliğinde bir seçim yapılacaktı ve bu seçimin sonucunda hükümetlerin birleştirilmesi öngörülmüştü. Ancak ABD ve ABD destekli Güney Yönetimi aksi davranışlar sergilemiş ve birleşik bir yönetim kurulması imkansız hale gelmişti. Bu anlaşmadan sonra Kuzey Vietnam Sovyetler ve Çin’den büyük destek görmeye başlamıştır. Komünizmin Asya’da yayılmasından çekinen ABD ise güneyde otoriter bir yönetim kurulmasına ön ayak olmuştur. Bu arada Ho Şi Minh ise Vietnam’ın tamamına hakim olup, komünizmi yaymak istiyordu. ABD Kuzey Vietnam’ın Güney Vietnam’daki faaliyetlerini engellemek için Güney Vietnam’a askeri yardım yapmış ve bölgeye asker göndermiştir.

Her iki taraf için de çok zor geçen bu savaş yaklaşık dört milyon insanın ölümüne neden olmuş, Birleşik Devletler Ordusu ise büyük kayıplar vermiştir. Her iki tarafın da birbirine çok acımasızca davrandığı bu savaş; yakılan köyler, sivil katliamları, helikopterlerden atılan Vietkong askerleri ,işkence edilen ABD askerleri gibi olaylara sahne olmuştur. Savaş 21 yıl sürmüş, 1975 yılında ise Kuzey Vietnam, Güney Vietnam’ın başkenti Saygon’a girmiş ve savaşa son vermiştir. Vietnam ise yabancı ülkelerin istediği gibi iki parçaya bölünmemiştir.

Uzun yıllar süren bu savaş ABD’de savaş karşıtı kamuoyunun güçlenmesine neden olmuş, savaş karşıtı bu kamuoyu giderek büyürken, bir yandan da savaşı destekleyen bir akım da ortaya çıkmıştır. Bir çok filme ve kitaba konu olan Vietnam Savaşı’na, müzik dünyası da sessiz kalmamıştır. ABD’de müzik dünyası da bu bölünmeden payını almış, “güvercinler” ve “şahinler” olarak ikiye bölünmüş, en çok tartışılan konulardan biri savaş olmuştur. Bu bölünme beraberinde “güvercinler” ve “şahinler” tarafından onlarca şarkı yapılmasına neden olmuştur.

Biz de burada o şarkılardan bazılarını göstereceğiz:

En meşhurlarından biri :

Edwin Starr- War (https://youtu.be/dQHUAJTZqF0)

Bugün kaç çocuk öldürdün?:

Bob Necaise- Mr. Where İs Viet Nam? (https://youtu.be/aEHT_5BR3Co )

Bu da savaşı destekleyenlerden birinin yaptığı şarkılardan biri:

Jonny Wright- Hello Viet Nam

(https://youtu.be/SrDrFZ8j4_M)

Jimmy Jack- Battle of Vietnam

(https://youtu.be/uzCt-7aG7qE)

Richie Kaye- Here Comes Uncle Sam

(https://youtu.be/sbXzFUGZf48)

Covered Wagon Musicians- Napalm Sticks to Kids

(https://youtu.be/9tUPO_fPyNE)

Peter, Paul & Mary- The Cruel War

(https://youtu.be/PKIhBZL3p3I)

Freda Payne- Bring the Boys Home

(https://youtu.be/–fFhunuUJM)

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir