Boğazımda dikenler var!
Bu yüz küsür sayfalık romanda insanlığın bütün sorununu göreceksiniz. Toprak Ana, bir savaş öyküsü. Ne kandan, ne silahtan eser var. Yalnızca acı ve yaşama içgüdüsü…
Öldürdük, öldürdük ve öldürdük. Sığamadık, yetmedi bize bu topraklar.
Aytmatov, dünya edebiyatının en önemli isimlerinden olmayı sonuna kadar hak ediyor.
Çocukluğu tarlalarda geçmiş ve kendisi elbette ikinci dünya savaşının etkilerinden nasiplenmiş istemeden. Bunu da kalemine en güzel şekilde yansıtmış. Bir savaş ancak bu kadar sessiz ve vurucu şekilde anlatılabilirdi. Harp meydanında yaşanılanlardan ziyade, geride kalan köylülerin çektiği sıkıntılardan bahsediliyor.
Bir kadının, bir ananın ağzından anlatılıyor olanlar. Acısını, hüznünü ve bunlara rağmen yılmayışını en derinde hissettiriyor okuyucuya. Yer yer Tolgonay ananın toprakla konuşmasına şahit oluyoruz. Onu bir insanmışçasına karşısına alışını, derdini anlatışını çok başarılı buldum.
Ayrıca tüm bunların yanında tasviri öyle kuvvetli ve can alıcıydı ki hiç gitmediğim bu köyün her köşesini ezbere biliyor gibiyim. Tarlaların, ekinlerin, güneşin, yağmurun, emeğin kokusu bu romanın içinde saklı. Ağlayarak okudum, buruk bir gülümsemeyle bitirdim.

Toprak Ana’yı herkese tavsiye ediyorum. Kitapla kalın!

https://www.instagram.com/aghartakitapcisi/


“İki insan birbiriyle tam bir uyum içinde yaşarsa, konuşmadan ya da yarım sözcüklerle bile anlarlar birbirlerini.”

“İşte o anda anladım ki bir ananın mutluluğu, bir milletin mutluluğundan doğuyor. Aynı kökten olan ağacın dalları gibi bir kökten geliyor. Kaderi de onun kaderiyle bir oluyor. Çektiğim tüm acılara, hayatın bana indirdiği korkunç darbelere rağmen bugün de bu düşüncedeyim. Ne olursa olsun milletim yaşıyor, ben de yaşıyorum.”

“Savaş kanlı çizmeleriyle insanları kırk yıl çiğneyip ezebilir, onları öldürebilir, her şeyi yakıp yıkabilirdi ama insan denen varlığa baş eğdiremez, değerini düşürüp onu gerçek anlamda mağlup edemezdi.”

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir